Vegan – ett bättre miljöval?

Att förbättra miljön är i första hand en politisk fråga men varje enskild människa kan hjälpa till genom att göra bättre miljöval i vardagen. Att endast äta växtbaserad kost är ett sådant val som många gör av hänsyn till miljön.

Även om det finns mycket som varje individ kan göra för att leva miljövänligt krävs också att samhället i stort ställer om till en mer hållbar miljösyn. Genom att utbilda sig inom miljöfrågor och arbeta inom privat eller offentlig sektor går det att påverka ännu mer än genom sina privata livsval. Om dina gymnasiebetyg inte räcker till för att komma in på den utbildning som du vill söka till går det att öka dina chanser genom att göra högskoleprovet på vår- eller höstterminen. Högskoleprovet har två provtillfällen varje år över hela landet och får göras hur många gånger som helst. Du ökar dina chanser till ett högt betyg på provet genom att gå högskoleprovguidens onlineutbildning där du får personlig coachning innan du gör ett högskoleprov på riktigt.

Vad är vegansk kost?

En vegansk kost består uteslutande av livsmedel som inte har producerats av djur vilket gör att den istället utgörs av växter. Inte ens honung ingår i en strikt vegansk kost eftersom det är bin som har producerat honungen. En klassisk vegansk kost består av mycket baljväxter, nötter och fröer som kombineras med ris, potatis och pasta.

Utmaningar med att äta veganskt

Eftersom proteinet inte är fullvärdigt i något enskilt växtbaserat livsmedel krävs det en del kunskap för att inte få näringsbrist som vegan. Genom att kombinera exempelvis bönor med ris eller någon annan spannmålskälla blir proteinet fullvärdigt vid varje måltid. Eftersom vitamin B12 inte finns i tillräcklig mängd i växtbaserad kost måste en vegan ta ett B12-tillskott för att inte få brist på vitaminet. I solfattiga länder som Sverige måste den som äter växtbaserad kost även ta ett tillskott av D-vitamin eftersom det vitaminet främst finns i fet fisk och ägg.

Är en vegansk kost bättre för miljön?

De flesta anser att det i dagens samhälle är mycket bättre med en vegansk kost än en djurbaserad kost för miljön. Det beror bland annat på att djuren i livsmedelsproduktionen äter odlade grödor som människan skulle kunna äta istället. Kor och andra djur får foder som är baserat på soja eller spannmål som ju är utmärkta livsmedel även för människor. Djurproduktionen kräver stora mängder vatten och bedrivs dessutom ofta på ett sätt som inte är naturligt för djuren vilket gör att de inte mår bra. En mer djurvänlig djurhållning där djuren går ute och betar gräs skulle inte vara lika miljöovänlig som dagens industriella djurproduktion.

Det finns många fördelar med en vegansk kost och den växtbaserade kosten har kommit att bli en viktig fråga i den politiska miljödebatten. Idag finns många veganska produkter i de svenska mataffärerna och allt fler restauranger serverar veganska rätter på menyn. För den som vill testa vegansk kost är tipset att skynda långsamt genom att först testa en vegansk dag i veckan för att sedan lägga till ytterligare dagar.