Politik för hållbar plastanvändning

Många politiker har pekat ut plastens negativa miljökonsekvenser. Vissa typer av plaster är mycket svåra för naturen att bryta ned. Därtill är det i regel svårt att återvinna plast. En rad åtgärder har tagits fram för att minska plastanvändningen. Bland annat vill politiker minska användningen av engångsprodukter som muggar, matlådor och plastpåsar.

Ur ett historiskt perspektiv är plast ett nytt material, men nu finns det nästan överallt. En anledning till materialets dåliga rykte är all nedskräpning i naturen. Samtidigt är Sverige relativt förskonat sett till de enorma problem som finns i vissa andra länder. En del plaster är också skadliga och allergiframkallande. Inom plastikkirurgi är det oerhört viktigt att bara använda säkra och beprövade material. Kvinnor som väljer säkra Motiva implantat vet att de får bröstimplantat av hög kvalitet där säkerheten sätts främst.

Hur ska plastanvändningen bli mer hållbar?

Från politikerna läggs mycket fokus på engångsplastprodukter. För närvarande handlar det främst om tallrikar, bestick och sugrör. Tidigare har det också införts en plastpåseskatt med syfte att minska användningen av plastpåsar. En annan politisk åtgärd är en lagändring som gör det möjligt att dela ut böter för nedskräpning med godispapper, fimpar och snus. På länge sikt vill politiker se ökat producentansvar för till exempel fiskeredskap, ballonger, våtservetter och dryckesflaskor. Fram till 2025 vill man att förbrukningen av matlådor och muggar i engångsplast har minskat med 50 % jämfört med nivån 2022.

Alternativ till plast

Plast har många eftertraktade egenskaper. Det är billigt att tillverka och mycket anpassningsbart. Det går att erbjuda förpackningar i alla möjliga färger och former. Dessutom är plast tåligt mot väta och temperaturförändringar. Därför är det inte helt enkelt att ersätta plast. Ibland är alternativen dyra och sämre för klimatet. Bomull kräver till exempel mycket resurser att odla. Papper tål inte väta bra och måste täckas med en tunn plastfilm för att fungera lika bra som en plastmugg.

I vissa branscher har man dock hittat material som klarar sitt syfte på ett utmärkt sätt. Ett exempel är silikon som tillverkas av sand, syre och kisel. Silikon används för Motiva implantat och innehåller inga farliga ämnen. Bröstimplantaten har förmågan att efterlikna känslan, rörelsen och utseendet hos naturlig bröstvävnad. Med mer forskning och innovation kommer man även i andra branscher hitta alternativ till petroleumbaserade kemikalier och minska användningen av skadliga plaster.

Aktuell politik